MİMARİDE ALTIN ORAN
MİMARİDE ALTIN ORANIN ÖNEMİ NEDİR?
Dünya üzerinde her şey birbiriyle bir uyum içerisindedir. Mesela doğada yeşilin tonları, ağaçlar birbiriyle uyum içerisinde. Gökyüzü kar beyazı bulutlarıyla kayısı rengi güneşiyle akşamüzeri ufuk manzarası birbiriyle uyum içerisinde. Dememiz o ki uyum nerede varsa orada bir ahenk var, bir doğallık var. Bu uyum her şeyde olduğu gibi iç mimari için de çok önemli. İşte iç mimari de ki altın orandan bahsedecek olursak,
Ahenk ve Uyum
Dünya üzerinde her şey bir uyum içerisindedir. Bu uyum sayesinde mükemmellik sağlanır. Uyumun en güzel örneğini size söyleyeceksek olursak eğer, iç mimari içinde koskoca bir ahenk bir uyum taşır. Bir mekâna girdiğiniz zaman oradaki renklerin birbirleriyle olan uyumu, ışık oyunları, kullanılan dekorasyonlar, perdeler dahi birbiriyle barışık olmalıdır. Girdiğiniz andan itibaren sizde orada kalma isteği uyandıran, içinizi saran o rahatlık hissi doğru ahengin yakalandığına işaret eder. Acele etmek hepsini bir arada yapmak bu ahenk ve uyumu yakalamanıza engel olacaktır. O yüzden iyisi mi siz bir derin nefes alın. Ardından istediklerinizi kafanızda belirleyin fakat hemen adım atmayın. Yavaş yavaş mekânı zihninizde istediğiniz şekilde değiştirmeye başlayın. Her bir değişimin bir öncekiyle uyumuna dikkat ederek ilerleyin. Eğer ki zihniniz tamam diyorsa sonra aynı zihninizdeki gibi aceleye kaçmadan değişimlere adım atın. Her şeyin daha net ve daha emin adımlarla ilerlediğini göreceksiniz.
Denge
Altı başlıktan ikinci bahsedeceğimiz oran ise denge. Bir mekânı dengeli tasarlanmak için kullanacağız dekorasyon malzemelerinin ağırlık, boyut gibi nicel özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin, boyutları çok geniş olan bir L tipi koltuğu dar alanda kullanmak yerine mekân boyutlarına uygun olan koltuk tipi seçebilirsiniz. Mekânı daha geniş göstermek için duvara ayna asmanız mekâna derinlik hissi katarak daha geniş algısı verecektir. Dengeli ve konforlu mekân yaratmamanız için hiçbir engel yok. Seçtiğiniz dekorasyon ürünlerinin tek tip boyut ve renklerde olmamasına özen gösterin. Bu durumu manzaraya benzetebilirsiniz kadrajınıza aldığınız manzara fotoğrafına birbiriyle uyumlu olan farklılıklar katmanız fotoğrafı nasıl zenginleştirirse aynı şekilde mekân da güzelleştirecektir.
Odak
İç mimari hakkında en önemli noktalardan bir tanesi de odak noktasıdır. İç mimaride bilindiği üzere her mekân için 3 odak ihtiyacı bulunmaktadır. Mekâna girdiğiniz zaman gözünüz odak noktaları belirler ve bu noktalara göre mekânı düzenlerseniz aynı odaya girdiğiniz zaman odak noktalar arasında gözünüz adeta süzülürcesine geçecektir. Bu odak noktalara dikkat etmek size bir mekâna nasıl değer katılabileceğini bizzat gösterecektir.
Zıtlıklar
Siyahın zıttı beyaz, gecenin zıttı gündüzdür. Bunlar tam anlamıyla birbirlerine zıt karışıklardır. Fakat nasıl ki siyah bir elbisenin üzerine beyaz bir inci kolye yakışıyorsa, gecenin de en karanlık anına sabahın doğuşu yakışır. Bir mekân içerisinde zıtlıkları kullanarak çarpıcılık katabilirsiniz. Bu şekilde tek düze ve monotonluktan uzaklaşmış göz alıcı mekânlar ortaya koyabilirsiniz. Tabi ki bahsettiğimiz diğer altın oranlara dikkat etmek kaydıyla bu zıtlıkları da bir uyum içerisinde ve ölçülü kullanmanız gerekmektedir. Aksi halde dengeyi de bozmuş olursunuz.
Akış
Yazının bu kısmına gelene kadar uyumdan, zıtlıklara kadar birçok farklı ama çok önemli oranlardan bahsettik. Şimdi bahsedeceğimiz oran ise tüm oranların birbiri içerisinde bir bütün olmasını sağlayacak olan akış oranıdır. Bu oran sayesinde tasarladığınız bir mekân asla birbiriyle alakasız ve uyumsuz görünmeyecektir. Akış oranı için yapmanız gereken her geçişi birbiriyle eşleyerek keskin sınırlar ve farklılıklar koymadan yapmak olacaktır. Örneğin, kullandığınız bir rengi ya da deseni tekrar kullanmanız sizin akışı yakalamanızı sağlayacaktır.